fbpx

EFT – Tehnicile de Eliberare Emotionala

"Oamenii nu mor din cauza cancerului, si nici din cauza agentilor patogeni, a virusurilor, a bacteriilor… ci din cauza fricii si a epuizarii." (Dr. Ryke Geerd Hamer)

Definitie: Tehnicile de Eliberare Emotionala (EFT) reprezinta o combinatie intre acupresura chineza si psihologia moderna, un instrument extrem de eficient de imbunatatire a vietii pe multiple nivele: mental, emotional si fizic. Sunt o noua cale de abordare a sanatatii, una dintre cele mai revolutionare descoperiri din domeniul psihologiei si medicinii din ultimul secol.

Fundamentul logic: "Cauza tuturor emotiilor negative este existenta unei intreruperi in circuitul energetic al corpului." (G. Craig). Intr-adevar, corpul uman are o natura profund electrica, informatia se transmite de-a lungul nervilor prin semnale electrice date de depolarizarea din aproape in aproape a membranei neuronale. Ganditi-va ca binecunoscutele EEG si EKG se bazeaza intocmai pe inregistrarea activitatatii electrice a creierului si a inimii.

De-a lungul meridianelor energetice se afla puncte a caror rezistenta electrica este de 300 de ori mai scazuta decat pe restul suprafetei corpului (G. Craig). Acest lucru face ca atingerea acestor puncte sa se transmita semnalele la creier mult mai rapid.

Orice gand, stare emotionala sau verbalizare din momentul stimularii amprenteaza puternic prelucrarea datelor de catre creier: cand omul experimentaza o stare emotionala negativa, de manie, suparare sau teama, creierul sau intra in stare de alerta. Reactia de tip “lupta sau fugi” este o reactie tipica a creierului vechi sau reptilian, necesara omului de alta data pentru a se proteja de primejdiile de moarte. In zilele noastre, de cele mai multe ori acest mecanism este declansat nu de un factor extern, dar doar de perceptia noastra (emotie negativa, amintire, trauma, convingeri limitative).

Cum functioneaza?

Universitatea de medicina Harvard arata ca stimularea punctelor de acupunctura de pe meridianele energetice reduce activitatea amigdalei, hipocampului si a celelaltor parti ale creierului asociate cu teama. In alte cuvinte, EFT opreste aceasta reactie de tip „lupta sau fugi".

Mai mult decat atat, EFT indeparteaza inversia psihologica legata de castigurile secundare (care ne fac sa mentinem obiceiurile noastre proaste si convingerile limitative) si stimuleaza capetele celor 14 meridiane principale, in timp ce se rosteste o fraza de rememorare a problemei pe care se lucreaza.

Studii despre EFT

Dovezi ale efectelor benefice asupra creierului, asupra corpului si a psihicului vin din neuroimaging (scanarile cu CT si RMN ale creierului au aratat ca becul rosu al amigdalei se stinge!) si din studii stiintifice care demonstreaza scaderea cu 25% a nivelului de cortisol, hormon al stresului, dupa doar 20 de minute de EFT. Aceste date devin si mai incredibile daca consideram ca dupa 20 de minute de Psihoterapie Cognitivo - Comportamentala, tehnica de psihoterapie moderna considerata stiintific a fi cea mai eficace, nivelul de cortisol a ramas nemodificat. (Dr. Dawson Church).

Indicatii:
Panica/anxietate, frici/fobii, depresie, furie, dependente (dulciuri, gusturi, alcool, cafea, tigari, droguri, etc.), ADHD, traume, abuzuri (fizice, emotionale), sindrom de oboseala cronica, stres, insomnie, probleme de vedere, slabire, dureri, alergii, psoriazis, tensiune, diabet, astm, disfunctii sexuale, probleme urinare etc.

Avantaje

1. Nu implica proceduri chirurgicale
2. Nu se folosesc ace
3. Nu se folosesc medicamente sau substante chimice
4. Nu se impinge si nu se trage de corpul uman
5. Sunt proceduri inofensive (bateri, murmurari, rotiri de ochi). Milioane de persoane au utilizat EFT si contestatiile sunt sub 1%!

●  EFT reprezinta busola care te poate conduce la adevarata ta lumina, te ajuta sa te imprietenesti cu tine!
●  "Dovezile stiintifice legate de psihologia energetica care provin din peste 12 tari, sugereaza ca aceasta metoda terapeutica genereaza rezultate neobisnuit de rapide, eficiente si durabile".
●  Sceptici sau nu, toti cei care au incercat au avut rezultate uimitoare ce au condus la o perspectiva mai ampla, la claritate si la o stare de calm, indiferent de natura problemei (fizica, emotionala sau spirituala).

ro_RORomână